Földes Imre

Földes Imre publikációi

 

METSZET ’96

Beszélgetések magyar zeneszerzőkkel
a FÉSZEK Művészklubban

A hatvanas évek végén a saját korosztályom zeneszerzőit, a „Harmincasok”-at mutattam be az érdeklődő nagyközönségnek. 1996. október 18. és 20. között a FÉSZEK Művészklubban több nemzedék képviselőjével, újabb 11 szerzővel folytattam beszélgetéseket (Dukay Barnabás, Faragó Béla, Jeney Zoltán, Olsvay Endre, Orbán György, Sári József, Sáry László, Serei Zsolt, Tihanyi László, Vajda János, Vidovszky László).

 

Mivel kevés idő állt a rendelkezésemre, csak kevesekkel válthattam szót. Mégis, azt remélve, hogy így is keresztmetszetet adhattunk arról, mi foglalkoztatja zeneszerzőinket a 20. század végén, a sorozatnak ezt a címet adtam: METSZET.

 

A beszélgetések mindegyike egy-egy mű köré épült. Ezeket két esti és egy délelőtti hangversenyen meg is hallgathatták az érdeklődők a Tihanyi László vezette Intermoduláció Kamaraegyüttes, a Serei Zsolt vezette Componensemble és számos más kitűnő előadóművész tolmácsolásában.

 

Hogy a METSZET teljesebb legyen, fölhangzottak még darabok a rangidős Farkas Ferencen és a legfiatalabbakat képviselő Horváth Barnabáson kívül a következőktől: Balassa Sándor, Bozay Attila, Decsényi János, Dubrovay László, Durkó Zsolt, Hollós Máté, Kocsár Miklós, Kurtág György, Láng István, Lendvay Kamilló, Madarász Iván, Petrovics Emil, Soproni József, Sugár Miklós, Szokolay Sándor, Szőllősy András.

 

Ezúttal is elnézést kell kérnem azoktól, akik kimaradtak a sorozatból. Itt csak azok szerepelhettek, akiknek műveit a felkért együttesek és előadóművészek repertoárjukon tartották.

 

A beszélgetések írott formája különbözik az eredeti verziótól. De hiszen a kompozíció sem azonos a rögtönzéssel, amelyből megszületett! A változtatásokat, természetesen, a zeneszerzőkkel együtt hajtottuk végre.

 

Köszönet illeti Gonda Jánost és a tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézetet az anyagi források előteremtéséért, a gondos szervezésért. Köszönet illeti a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványt, az ARTISJUS Zenei Alapítványt, a „Kreatív Zenepedagógiáért” Alapítványt, a Nemzeti Kulturális Alapot és a Magyar Zeneszerzők Egyesületét, hogy a METSZET megrendezésre kerülhetett! Köszönet illeti a FÉSZEK Művészklubot, hogy helyet adott a beszélgetéseknek. És köszönet a  c. folyóiratnak, mert mint annak idején a „Harmincasok”-nak, időről időre helyet adott a megírt beszélgetéseknek.

 

Földes Imre

 


©2024 Földes Imre
  
Szerkesztés, szöveggondozás: Jakab Géza   —   Webmester: Kenéz László
  
A foldesimre.hu honlap semmiféle sütit (cookie) nem használ,
személyes adatot sem marketing, sem analitikai célból nem gyűjt.